Осъществяваните дейности на НЧ ”Алеко Константинов -1880” с.Павелско – творят днешната история на читалището.

С гордост можем да кажем, че смесения битов хор  и танцов състав „Мераклии” спечелихме отново първо место и плакет на „Рожен2016” .

Участваме във фестивала за стари градски песни „Полъх от минали мечти” гр.Чепеларе с групата за стари градски песни и солово изпълнение. Получаваме грамоти за достойно представяне на Община Чепеларе.

С двучасова програма участвахме със смесен битов хор и танцов състав „Мераклии” и в предаването „От българско по-българско” на телевизия СКАТ, където представихме обичаи за Гергьовден от далечното минало на Павелско.

Награда сребърен медал и грамоти получихме и за участието ни в „Балкан фолк” Велико Търново със смесения битов хор и танцовия състав.

Грамоти и награди получихме за смесения битов хор и от фестивала „Орфей пее с морето” гр.Приморско.

дейности

На 21 януари Бабин ден пресъздаваме стар обичай с участие на най-младата майка и  баба от самодейния състав.

Организираме честване за деня на Левски 19 февруари – представяме постановки посветени на Апостола на свободата.

Празнуваме и ден на лозаря на 01 февруари-зарязахме лозето по стар обичай и организираме изложба на виното, където избираме цар на виното в Павелско.

Всяка година посрещаме Баба Марта на центъра в Павелско с децата от училището, детската градина и населението. Баба Марта закичва с мартеници  всички и прескачаме огъня за здраве, а самодейците празнуваме деня на самодееца.

Националния празник на България 3-ти март – честваме, като представяме музикално – поетичени рецитали, възстановки и танци, поднасяме венци и цветя на паметника на убитите във войните павелчани.

дейности

Участваме в изложбата на Историческия музей гр.Смолян посветена на трети март с ценни предмети от руско турската война запазени в нашия музей.

На осми март празнуваме деня на жената с програма от хумористични сценки, стихове и танци.

За Първа пролет организираме тържество с музика, хумор и танци.

На Великден завъртаме Павелската врътка, като всеки поставя по едно писано яйце в кошницата по стар обичай.

А за деня на детето организираме детско парти и подаряваме детски книжки с много приказки и цветни илюстрации.

На 2юни-деня на Ботев организирахме поднасяне на венци и вечерна проверка

За деня на миньора организираме възпоменателна панихида и стихове пред паметника на миньора.

Смесения битов хор участва с програма в „Картофен фест” гр.Чепеларе.

дейности

Деня на Съединението и деня на Независимостта отбелязахме по радио уредбата  с подходяща програма. За деня на Народните Будители изготвяме табло със снимки и статии на известни наши будители на центъра в с.Павелско.

За Бъдни вечер и Коледа организираме конкурс за най – вкусна Коледна гозба и най – красиво украсен дом, също така има програма от коледари, песни, танци и хумор от самодейците и Новогодишно тържество със сурвакари, баници с късмети и много танци и хора.

Участваме в информационни срещи на Областен Информационен център Смолян. Също така посещаваме и форумите на РЕКИЦ-ЧИТАЛИЩА гр.Смолян и обученията на Регионална библиотека гр.Смолян.

Осъществените дейности на НЧ ”Алеко Константинов -1880” с.Павелско – творят днешната история на читалището – културния живот, образователната и информационна дейност. Удовлетворени сме от работата и постиженията на самодейните състави.

Ще продължаваме да работим за осъществяване на читалищните дейности по програмата за утвърждаване на читалището,като образователен и информационен център – Второто училище на българина.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЧИТАЛИЩЕТО: Илия Марков Пиндев